«

»

Apr 16

ALASAN LAIN UNTUK BELI EMAS

Emas adalah salah satu daripada unsur kimia. Simbol kimia emas Au dan nombor atom 79. Ciri-ciri utama adalah bahawa ia adalah lengai dan mudah tertempa. Emas cara lengai tidak berinteraksi dengan bahan kimia atau sebatian lain. Emas tidak mencemarkan dan juga asid kuat tidak mempunyai kesan. Oleh itu, emas kekal selamanya – dan kekal berkilat sepanjang masa!

Emas mempunyai banyak kegunaan industri, tetapi kegunaan utama sejarah telah untuk barang kemas dan wang – kedua-duanya menyimpan nilai. Emas telah digunakan sebagai simpanan bernilai sekurang-kurangnya 5000 tahun. Emas diukur dan harga disebut di Troy auns dan Grams. Sebagai contoh keupayaan untuk menyimpan nilai emas, 2000 tahun yang lalu satu auns emas akan membeli pakaian seorang lelaki yang baik. Hari ini satu auns emas masih akan membeli beberapa helai baju kemeja, tali leher, seluar dalam beberapa, stokin, sepasang kasut dan tali pinggang!

Emas telah lama dikenali sebagai “barometer .” Apabila orang bimbang tentang ekonomi – mereka berpaling kepada emas dan membida harga. Dua perkara utama yang membuat orang bimbang adalah deflasi dan inflasi.
Paling berfikir bahawa deflasi “kejatuhan harga dan inflasi” kenaikan harga. ” Sebenarnya, kenaikan dan kejatuhan harga adalah gejala. Punca sebenar adalah berkurangan (deflating) atau meningkatkan bekalan wang. Emas mempunyai kebolehan yang luar biasa untuk menyimpan nilai dalam kedua-dua kali deflasi dan inflasi.

Cara yang betul untuk berfikir tentang memiliki emas sebagai insurans. Emas mempunyai nilai yang hampir bebas daripada keadaan ekonomi. Tidak seperti saham syarikat atau bon kerajaan – emas akan sentiasa mengekalkan nilai. Penggunaan emas yang paling penting ialah insurans terhadap mata wang kertas (fiat) negara anda tinggal. Hampir setiap negara mempunyai sekurang-kurangnya satu “krisis mata wang” utama lebih 100 tahun yang lalu. Mereka yang mempunyai sedikit kekayaan mereka dalam emas terselamat. Malangnya ramai orang melihat penjimatan mereka menjadi tidak bernilai – kadang-kadang dalam satu hari.

Jadi, berfikir emas sebagai insurans. Jangan fikir emas sebagai satu cara untuk “membuat wang.” Jangan cuba dalam “masa pasaran.” Ia adalah lebih baik untuk membeli emas dalam jumlah yang kecil kerap, setiap bulan sebagai contoh, sepanjang tempoh disetkan peratusan jumlah kekayaan anda yang ditujukan kepada emas adalah keputusan peribadi dan bergantung kepada keadaan tertentu anda. Matlamat konservatif akan menjadi sepuluh peratus. Dalam masa yang tidak menentu, peratusan jauh lebih tinggi.

Jangan risau tentang menjual emas apabila masa itu tiba. Emas diiktiraf dan dihargai di mana-mana sahaja di dunia. Ia adalah lebih mudah untuk menjual emas daripada membeli emas! Kursus emas boleh digunakan dalam barter atau perdagangan kerana ia mempunyai beribu-ribu tahun.

Untuk meringkaskan, emas adalah polisi insurans terhadap ekonomi yang tidak menentu. Emas boleh melindungi daripada kedua-dua deflasi dan inflasi. Setiap orang harus menyimpan sebahagian kekayaan mereka dalam emas jika boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Have A Great Days

1 comment

  1. Maricel

    Oct29Fatima I think that we should stay in our ctoruny and should fulfill our responsibilities.It seems quite funny to me that someone belongs to some other ctoruny and is contributing in the economy of another ctoruny and still he/she thinks that he/she is doing his/her job,still he/she believes that he/she loves his/her ctoruny.Then what is patriotism?Is patriotism only limited for soldiers?

Leave a Reply